SABINOV: Centrum v nedeľu zaplnia rodiny s deťmi, kultúrny dom folkloristi

07.06.2012 Sabinov

Sabinov 7. júna (TASR) – Centrum Sabinova v nedeľu (10.6.) zaplnia rodiny s deťmi, kultúrny dom zasa priaznivci folklóru. V rámci programu Dní mesta Sabinov sa uskutoční Family day, ktorý organizuje Gréckokatolícky arcibiskupský úrad v Prešove, Pútnické centrum v Ľutine a Centrum pre rodinu Prešovskej archieparchie.

Deň venovaný rodine sa začne Púťou matiek - v Ľutine sa o 10.00 h uskutoční archijerejská svätá liturgia v Bazilike minor, ktorú bude celebrovať prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Napoludnie sa rodiny presunú do Sabinova, kde bude pokračovať kultúrno-spoločenský program Dňa rodiny.

Hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupstva Ľubomír Petrík informoval, že program sa v centre Sabinova začne vystúpením dychového orchestra, ktorý vystriedajú klauni, tanečné choreografie interaktívne divadlo MaKile, real street – hip-hop a šermiarske súboje. Okrem nich sa predstaví aj gospelová skupina Peter Milenky band a po 18.00 to bude Koncert chvál Dom Júdov.

Kultúrny program Dní mesta Sabinov bude pokračovať v Mestskom kultúrnom stredisku galakoncertom Folklórneho súboru Sabinovčan, ktorý si tento rok pripomína 30. výročie založenia.

"Pre divákov sme pripravili program s názvom Spomienky a predstavia sa v ňom súčasní i bývalí členovia súboru. Tí prijali naše pozvanie, aby sme mohli našim priaznivcom predviesť históriu a ukázať, čo sa tancovalo pred tým a čo teraz," uviedol dnes pre TASR umelecký vedúci FS Miroslav Fabián.

Doplnil, že na pódiu vystúpi 50 súčasných členov súboru a rovnaký počet folkloristov, ktorí šírili dobré meno súboru v jeho začiatkoch. Od roku 1982 FS absolvoval stovky vystúpení na Slovensku i v zahraničí. Predstavil sa na niekoľkých festivaloch v Turecku, videlo ho publikum v Alžírsku, ale aj v Číne.

Podľa Fabiána sa v doterajšej histórii v radoch folklórneho súboru vystriedalo vyše 2000 členov. Jeho neoddeliteľnou súčasťou je aj DFS Sabiník, v ktorom sa pripravujú budúci speváci, tanečníci a hudobníci.
 

Vyberte región